4 Ιανουάριος 2020, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2020, 17:40

Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης της Τρίπολης και Τουρκίας

  • Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο
    Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέζ αλ-Σαράτζ και ο Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT)

Το κοινοβούλιο της Λιβύης αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ψήφισε ομόφωνα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο (που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ) θα ζητήσει επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, αποφάσισε την ανάληψη δράσης από την διεθνή και αραβική κοινότητα για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, η αιγυπτιακή βουλή πήρε την απόφαση να καταγγείλει, στα κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ, το ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου με το οποίο εγκρίνεται η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Σε επείγουσα συνεδρίαση τής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο επικεφαλής της επιτροπής Καρίμ Νταρουΐς δήλωσε ότι η επιτροπή εργάζεται για να απευθυνθεί στα κοινοβούλια των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου –καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ– για να τους διευκρινίσει το παράνομο της απόφασης της Τουρκίας και την απειλή που αυτή θέτει για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, γράφει η Egypt Independent.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η επιτροπή θα επικοινωνήσει παράλληλα και με τη Διεθνή Κοινοβουλευτική Ένωση, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και άλλα κοινοβουλευτικά και διεθνή φόρουμ, και παράλληλα με όλους τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων χωρών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Καρίμ Νταρουΐς. Η Αίγυπτος υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης και μελετά τις αποφάσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο πρόεδρος της εν λόγω κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι τα κοινοβούλια της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή, με την οποία απέρριψαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη. Όπως αναφέρεται στον αιγυπτιακό Τύπο, με την κοινή τους δήλωση, απέρριψαν την παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας οποιασδήποτε αραβικής χώρας, απ' όπου κι αν προέρχεται, και χαρακτήρισαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου ως παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / DPA / Al Arabiya.