3 Ιανουάριος 2020, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2020, 19:36

Ψήφος εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση των Σκοπίων

  • Ψήφος εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση των Σκοπίων
    Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Όλιβερ Σπασόφσκι, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε βουλευτικές εκλογές (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε πριν από λίγο η υπηρεσιακή κυβέρνηση των Σκοπίων, που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου, και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους παρόντες βουλευτές.

Σε αυτήν συμμετέχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ανέλαβε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Νωρίτερα σήμερα, ο Ζόραν Ζάεφ είχε υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με κύριο μέλημα την εύρυθμη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Το έργο αυτό ανέλαβε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπάσοφσκι (43 ετών), στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την άρνηση της ΕΕ να χορηγήσει στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.