4 Ιανουάριος 2020, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2020, 20:22

Μία εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό που σώθηκε την τελευταία στιγμή στο Σοχούμ

  • Μία εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό που σώθηκε την τελευταία στιγμή στο Σοχούμ

Φορητή εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό από την εκκλησία Πέτρου και Παύλου του χωριού Κούμα κοντά στο Σοχούμ. Η εικόνα σώθηκε την τελευταία στιγμή από τον εφημέριο του ναού π. Θεόφιλο Κεχιόπουλο προτού οι Σταλινικοί καταστρέψουν τον Ναό.

Η παρακάτω μαρτυρία είναι από το βιβλίο «Αναμνήσεις» της δασκάλας Κυριακής Ξυμιτίδου-Τσινάκ:

«Το 1937 όταν έκλεισαν οι εκκλησίες και φυλακίστηκαν οι παπάδες, χάθηκαν όλα όσα είχαν μέσα οι εκκλησίες, εξαφανίστηκαν: κειμήλια μεγάλης αξίας, εικόνες – ακόμα και οι καμπάνες του χωριού μας (είχαμε 5-6 μεγάλες και μικρές καμπάνες), όλες χάθηκαν. Μία καμπάνα έμεινε για το σχολείο. Διέταξαν η αυλή της εκκλησίας, που ήταν περίπου δύο εκτάρια (είκοσι στρέμματα) να οργωθεί και την σπείρανε με καλαμπόκι επίτηδες, ενάντια στη θρησκεία, για να μη μαζεύεται εκεί ο κόσμος τις ημέρες των μεγάλων θρησκευτικών γιορτών για πανηγύρια.

»Οι χωρικοί φτιάξανε ένα στενό δρομάκι για να μπορεί να περάσει κανείς ν’ ανάψει ένα κεράκι. Την ημέρα των αγίων Πέτρου και Παύλου στις 12 Ιουλίου (κατά το παλαιό ημερολόγιο), που ήταν και η μνήμη της εκκλησίας μας, μαζευόταν εκεί πολύς κόσμος ακόμα και από τα γειτονικά χωριά. Ήταν αναγκασμένοι όμως οι άνθρωποι να μένουν στο δρόμο μακριά από την εκκλησία για να πανηγυρίσουν. Πολλούς απ’ αυτούς τους επισκέπτες οι συγχωριανοί μας τους καλούσαν στα σπίτια τους για να περάσουν μαζί μια γιορτινή μέρα».

Η εικόνα δόθηκε από τον π. Θεόφιλο στην κόρη του Ελένη Τεπετίδου προτού τον εξορίσουν οι Σταλινικοί. Σήμερα βρίσκεται σε σπίτι απογόνων του στην Ελλάδα.

  • Πηγή: facebook / Χρήστος Αηδονίδης.