4 Ιανουάριος 2020, 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2020, 09:01

Το Εκκλησιαστικό δυσχεραίνει τις σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου

  • Το Εκκλησιαστικό δυσχεραίνει τις σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου
    (Φωτ.: rferl.org / Nevenna Bogdanovic)

Κρίση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Ποντγκόριτσας προκαλεί ο νόμος για τις θρησκευτικές κοινότητες που ψηφίστηκε πριν από μια βδομάδα από τη Βουλή του Μαυροβουνίου. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, με αφορμή τα προχθεσινά επεισόδια έξω από την πρεσβεία της χώρας του στο Βελιγράδι, άφησε αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την «απαθή στάση» των σερβικών Αρχών.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης χιλιάδες οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, μετά τον αγώνα μπάσκετ με τη γερμανική Μπάγερν, πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το κτήριο όπου στεγάζεται η διπλωματική αποστολή του Μαυροβουνίου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ προσπαθούσαν πετώντας φωτοβολίδες να πυρπολήσουν τη σημαία της χώρας. Αστυνομική δύναμη μπροστά από το κτήριο της πρεσβείας δεν υπήρχε κατά την διάρκεια της διαδήλωσης. «Στο Βελιγράδι έγινε μια απολίτιστη επίθεση κατά της πρεσβείας του Μαυροβουνίου και τη σημαία της χώρας. Συγκλονίζει η απαθής στάση των σερβικών Αρχών. Αντιμετωπίζουμε και πάλι την πρόκληση υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Θα υπερασπιστούμε το Μαυροβούνιο παρά το μίσος που διασπείρεται εντός και εκτός των συνόρων μας» έγραψε ο Ντούσκο Μάρκοβιτς σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα κλήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου για να δώσει εξηγήσεις. «Η επίθεση κατά της πρεσβείας και των εθνικών συμβόλων, που στην ουσία αποτελούσε ένα απρόσκοπτο εθνικιστικό παραλήρημα, είναι απολύτως απαράδεκτη. […] Καλούμε την κυβέρνηση της Σερβίας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, βάσει των διεθνών συνθηκών, εναντίον των διοργανωτών και των δραστών των επεισοδίων που παραβιάζουν την ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής του Μαυροβουνίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και καταδίκασε τις προσπάθειες των διαδηλωτών να πυρπολήσουν τη σημαία του Μαυροβουνίου, χαρακτήρισε αναληθείς και κακόβουλους τους ισχυρισμούς του Μάρκοβιτς περί ανοχής των σερβικών Αρχών. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Σερβία δεν υπονομεύει την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και κατήγγειλε την κυβέρνηση Μάρκοβιτς ότι καθημερινά με την πολιτική της απειλεί τον σερβικό λαό και τη σερβική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Πέλπας.