3 Ιανουάριος 2020, 16:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2020, 16:21

Ο Ζάεφ υπέβαλε την παραίτησή του – Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο

  • Ο Ζάεφ υπέβαλε την παραίτησή του – Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο
    Ο Ζόραν Ζάεφ μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ. αρχείου: EPA / Georgi Licovski)

Τέλος και επισήμως από την πρωθυπουργία ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Την εντολή για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης πήρε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος SDSM.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE θα αναλάβει τα υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μην ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Η ευρωπαϊκή προοπτική, όπως και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποτέλεσαν τα δύο βασικά επιχειρήματα για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γι’ αυτό και το «όχι» των Βρυξελλών προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας. Μάλιστα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές και θα επανέλθει στην πρωθυπουργία. Από τη μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίζεται σίγουρος για μια ευρεία νίκη, η οποία, κατά τον ίδιο, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζόραν Ζάεφ.