4 Ιανουάριος 2020, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2020, 14:02

Ετοιμάζονται οι Μωμόγεροι να βγουν στην Πολίχνη

  • Ετοιμάζονται οι Μωμόγεροι να βγουν στην Πολίχνη
    (Φωτ.: Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου)

Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, με στόχο τη διαιώνιση της παράδοσης και την προβολή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο των «Μωμόγερων» μαζί με τον Μορφωτικό-Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης και υπό την αιγίδα του Δήμου Παύλου Μελά την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, στις 12:00, στο κέντρο της Πολίχνης.

Το δρώμενο θα ξεκινήσει από την πλατεία Μετεώρων και αργότερα η πομπή θα κινηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης.

«Το δρώμενο των Μωμογέρων δικαίως ονομάζεται από πολλούς ερευνητές "κιβωτός της λαϊκής παράδοσης", καθώς έκανε την εμφάνισή του πριν από το αρχαίο αττικό δράμα, πέρασε απ’ όλους τους αιώνες διδάσκοντας ιστορία, τέχνη, ανθρωπισμό. Έζησε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των αιώνων, τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, και έφτασε αλώβητο στις νέες πατρογονικές εστίες, όπως έφτασαν και όσοι από τους προγόνους μας κατάφεραν να σωθούν σηκώνοντας τον μεγάλο σταυρό του μαρτυρίου και έχοντας συνοδοιπόρο την πίστη στο Θεό, την ελπίδα, την ανθρωπιά και το δυναμισμό τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου.

Στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών, η Ένωση Ποντίων Πολίχνης προσκάλεσε για μια ακόμη χρονιά τον Μορφωτικό-Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης για να αναβιώσουν το έθιμο, καθώς στα χωριά της Κοζάνης συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο που δίνει στο δρώμενο μεγαλύτερη ζωή και το κάνει να έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων.

Όπως κάθε χρονιά, οι Μωμόγεροι θα περάσουν από καταστήματα και επιχειρήσεις της περιοχής μεταφέροντας σε όλους την καλή τους διάθεση.