2 Ιανουάριος 2020, 21:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2020, 21:17

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν για Λιβύη και Συρία

  • Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν για Λιβύη και Συρία
    (Φωτ.: tccb.gov.tr)

Στον απόηχο της έγκρισης από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας του νομοσχεδίου της τουρκικής Προεδρίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για 12 μήνες σε χρόνο που θα κρίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο. Επίσης, σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, για την προστασία των αμάχων.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιντλίμπ, αύριο θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας, με τη στήριξη των ΗΠΑ. 

Ορισμένοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι με την ευκαιρία αυτή οι χώρες-μέλη θα ξανασυζητήσουν το θέμα της άδειας στις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν τα σύνορα και τις γραμμές του μετώπου για να φτάνουν τα είδη πρώτης ανάγκης στους αμάχους. Η άδεια που έχει δοθεί λήγει στις 10 Ιανουαρίου.