2 Ιανουάριος 2020, 20:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2020, 20:47

Η Αίγυπτος καταδικάζει την απόφαση για αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη

  • Η Αίγυπτος καταδικάζει την απόφαση για αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι (φωτ.: EPA / Dalati Nohra)

Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση της αιγυπτιακής διπλωματίας στην απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να εγκρίνει το νομοσχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για έναν χρόνο. «Η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αίγυπτος: Καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη που απορρίπτουν οποιαδήποτε ξένη επέμβαση.

Την ώρα που το Κάιρο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει επισημαίνοντας ότι η τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που πήρε την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης ως «σημαντικό για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας», ενώ τονίζει την, κατά την Άγκυρα, συμβολή του στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής.