2 Ιανουάριος 2020, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2020, 20:18

Έπεσαν οι υπογραφές για τον EastMed – «Ο αγωγός αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας»

  • Έπεσαν οι υπογραφές για τον EastMed – «Ο αγωγός αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, υπέγραψαν σε ειδική τελετή στο Ζάππειο τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Πριν από τις υπογραφές πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική», τόνισε ο πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, πρόκειται για το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης των τριών χωρών, και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου. «Η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο EastMed συμβάλλει και στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, και διαμορφώνει ένα νέο ενεργειακό τοπίο «που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, και γι' αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ».

Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα υπογραφεί πολύ σύντομα και από την Ιταλία, ενώ προανήγγειλε ότι ο ίδιος και ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίχως να κατονομάσει την Τουρκία, υπογράμμισε ότι ο EastMed δεν είναι απειλή για κανέναν – το ίδιο τόνισε και ο πρόεδρος της Κύπρου. «Τα τριμερή σχήματα όπως αυτό δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ο Κύπριος ηγέτης, από τη μεριά του, έκανε λόγο για τεράστιο ενεργειακό όφελος, περιέγραψε ως στόχο της τριμερούς συνεργασίας την οριστική επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις δικές του δηλώσεις υποστήριξε ότι η μέρα είναι ιστορική για το Ισραήλ, καθώς μετατρέπεται σε ισχυρή ενεργειακή χώρα διότι διαθέτει μεγάλες ενεργειακές ποσότητες που οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές απολαβές για τον ισραηλινό λαό.

Στην τελετή υπογραφής στο Ζάππειο παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ κλήθηκαν και οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.