2 Ιανουάριος 2020, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2020, 20:10

Παγετώνες στη Νέα Ζηλανδία παίρνουν καφέ αποχρώσεις εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αυστραλία

  • Παγετώνες στη Νέα Ζηλανδία παίρνουν καφέ αποχρώσεις εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αυστραλία
    (Φωτ.: EPA / NASA)

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία έφθασε στη Νέα Ζηλανδία, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, και οι συνήθως λευκοί παγετώνες πήραν απόχρωση προς το καφέ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο καπνός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά χθες το πρωί στη ζώνη αυτήν. Σε ορισμένες περιοχές ο ήλιος εμφανίσθηκε σαν μια κόκκινη ή χρυσή σφαίρα, ανάλογα με το πάχος του τοξικού νέφους.

«Μπορούμε να δούμε καθαρά τον καπνό, ο οποίος έχει διανύσει περίπου 2.000 χιλιόμετρα περνώντας από τη θάλασσα της Τασμανίας», ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η νεοζηλανδική υπηρεσία μετεωρολογικών προγνώσεων. «Στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, η ορατότητα είναι χαμηλή, 10 χιλιόμετρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η οσμή του καμένου έχει φθάσει εδώ, στο Κράισττσερτς», έγραψε μια γυναίκα στο Twitter. Μια άλλη, η Ρέιτσελ, ανήρτησε τη φωτογραφία του παγετώνα Φραντς Γιόζεφ, που από λευκός έχει αρχίσει να παίρνει καφέ απόχρωση. «Δίπλα στον παγετώνα Φραντς Γιόζεφ. Το “καραμελί” χιόνι οφείλεται στη σκόνη από τις πυρκαγιές», έγραψε χθες.

Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός Ζεμέν Κλέμεντ ανήρτησε τη φωτογραφία ενός δίσκου σε χρώμα χρυσαφί. «Σε όλη τη Νέα Ζηλανδία, ο καπνός από τις αυστραλιανές πυρκαγιές στην ατμόσφαιρα μας δίνει αυτόν τον παράξενο ήλιο», σχολίασε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.