19 Απρίλιος 2014, 13:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2014, 12:10

Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία Ελλάδα

  • Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία Ελλάδα

Φαίνεται ότι και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν καλοφαγάδες και έψηναν αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι αλλά και γαρδούμπα, το «γαρδούμιο» και την «πλεκτή», όπως αναφέρονται στα ομηρικά έπη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όπως αναφέρεται στο ellinikoarxeio.com, ο τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξίδι, νερό και μέλι. Το ξίδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφαιρούσε από το έντερο τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα. 

Όταν δε έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι, και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι. «Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει. 

Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μερικά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων. 

«Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων», τονίζει ο Ν. Φωτιάδης, και εύχεται να υπάρξει κάποτε μια συντονισμένη μελέτη, με στόχο μια συνολική καταγραφή. 

Καλό Πάσχα και καλή σας όρεξη!