1 Ιανουάριος 2020, 16:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2020, 16:05

Βαγδάτη: Οι διαδηλωτές άρχισαν να αποσύρονται από την περίμετρο της πρεσβείας των ΗΠΑ

  • Βαγδάτη: Οι διαδηλωτές άρχισαν να αποσύρονται από την περίμετρο της πρεσβείας των ΗΠΑ
    Εικόνα από την τεταμένη κατάσταση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη (φωτ.: EPA / Ahmed Jalil)

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες διαδηλώνουν κατά των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον μιας φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ, κάλεσαν σήμερα τους υποστηρικτές τους να αποσυρθούν από την περίμετρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και ήδη εκείνοι άρχισαν να αποσύρονται. Χθες Τρίτη, η εξωτερική περίμετρος της πρεσβείας κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Σήμερα διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο κτήριο, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε μια προσπάθεια να τους διαλύσουν. Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία και σήμερα το πρωί έφερναν προμήθειες σε τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και στρώματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν επί μακρόν.

Η τεράστια πρεσβεία, η οποία χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Τίγρη στην Πράσινη Ζώνη της κεντρικής Βαγδάτης στη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής μετά την εισβολή του 2003 με την οποία ανατράπηκε ο Σαντάμ Χουσέιν, είναι η μεγαλύτερη αμερικανική διπλωματική αποστολή στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον στέλνει εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή. Οι 750 στρατιώτες αρχικά θα εδρεύουν έξω από το Κουβέιτ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να αποσταλούν έως και 4.000 στρατιώτες στην περιοχή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες που έχουν πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ, κάλεσαν το πλήθος να αποσυρθεί τώρα που το «μήνυμά του ακούστηκε». Οι διαδηλώσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα τροπή στον σκιώδη πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή και εγείρουν ερωτήματα ως προς τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2020, απείλησε χθες με αντίποινα το Ιράν, αλλά αργότερα πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει πόλεμο. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πολιτοφυλακής Κατάιμπ Χεζμπολάχ ως απάντηση για τον θάνατο ενός Αμερικανού ιδιώτη εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σε ιρακινή στρατιωτική βάση.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP.