1 Ιανουάριος 2020, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2020, 17:36

Αύριο οι υπογραφές για τον EastMed από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

  • Αύριο οι υπογραφές για τον EastMed από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Carsten Rehder)

Όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, αύριο (2/1) στην Αθήνα.  Πρόκειται για μια συμφωνία με πολύ μεγάλη ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η τελετή της διακυβερνητικής συμφωνίας θα γίνει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄ εξαίρεσιν ίσως – η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄ αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed,  καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη. Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα».


Ο Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε με τους Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με τον Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής και τους προσκάλεσε να παραστούν στην τελετή υπογραφής για τον EastMed, ως πρώην υπουργοί Ενέργειας που συνέβαλαν στην προώθηση του αγωγού.

Προσύμφωνο ΔΕΠΑ - Energean 
Πριν από την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed, την ίδια μέρα (Πέμπτη), στις 12:00, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπογραφεί το Προσύμφωνο Συνεργασίας (LetterofIntent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed. Η ΔΕΠΑ θα δύναται να αγοράζει ποσότητες φ.α. από την Energean Oil & Gas, που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Επιστολή στήριξης του αγωγού EastMed από την Ιταλία
Επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα, ο κ. Patuanelli τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».