31 Δεκέμβριος 2019, 22:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκέμβριος 2019, 21:24

Επίθεση διαδηλωτών κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

  • Επίθεση διαδηλωτών κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη
    Εικόνα από τα βίαια επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη (φωτ.: EPA / Ahmed Jalil)

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία έγινε στόχος εξοργισμένου πλήθους που διαμαρτύρονταν για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να εκκενώσει την αμερικανική πρεσβεία. «Το αμερικανικό προσωπικό είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν παραβιάσεις στις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο για εκκένωση της πρεσβείας στη Βαγδάτη», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ Ματ Τούλερ απουσίαζε σε ένα προγραμματισμένο προσωπικό ταξίδι για περισσότερο από μια εβδομάδα, σημειώνοντας πως δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εκκένωσε την πρεσβεία είναι ψευδή. Πρόσθεσε πως ο Τούλερ επιστρέφει στην πρεσβεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μέσα στην πρεσβεία, διπλωμάτες και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν καταφύγει σε ένα οχυρωμένο, ασφαλές δωμάτιο, όπως ανέφεραν δύο από αυτούς που επικοινώνησαν μέσω μιας εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στη Βαγδάτη για την προστασία της πρεσβείας. «Έχουμε λάβει τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια Αμερικανών υπηκόων, στρατιωτικών και διπλωματών στη χώρα και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα. Στέλνουμε επιπλέον δυνάμεις για να στηρίξουμε το προσωπικό μας στην πρεσβεία», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, αμερικανικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάψης για να διαλύσουν διαδηλωτές οι οποίοι είχαν εισέλθει μέσα στον περίβολο της πρεσβείας. ‘Εσπασαν κάμερες ασφάλειας κι έβαλαν φωτιές, ενώ πετροβολούσαν το κτήριο. Οι διαδηλωτές, ο οποίοι συμμετείχαν αρχικά στην κηδεία των 25 φιλοϊρανών μαχητών που σκοτώθηκαν την Κυριακή από τις αμερικανικές επιδρομές στο Ιράκ, κατάφεραν να περάσουν τον πρώτο περίβολο του γιγάντιου συγκροτήματος της πρεσβείας που βρίσκεται μέσα στην αυστηρά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα έκαψαν την αμερικανική σημαία και τοποθετησαν τη σημαία της φιλοϊρανικής οργάνωσης σε τοίχο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 12 παραστρατιωτικοί μαχητές τραυματίστηκαν.