31 Δεκέμβριος 2019, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκέμβριος 2019, 20:35

Όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την απαγωγή των Ελλήνων ναυτικών στο Καμερούν

  • Όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την απαγωγή των Ελλήνων ναυτικών στο Καμερούν
    (Φωτ.: vesselfinder.com)

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των πέντε Ελλήνων ναυτικών και ακόμα τριών συναδέλφων τους που, σήμερα το πρωί, έπεσαν θύματα απαγωγής ενώ βρίσκονταν στο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο «Happy Lady», δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Λίμπο στο Καμερούν. Οι απαγωγείς έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο και με την απειλή όπλων απήγαγαν τα οκτώ από τα 28 μέλη του πληρώματος, ενώ επρόκειτο να γίνει παράδοση φορτίου καυσίμων.

Προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί κάποιου τύπου απαίτηση προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Οι δράστες δεν έχουν επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ούτε και κάποιος άλλος εκ μέρους τους. Το δεξαμενόπλοιο, μήκους 183 μ., και πλάτους 32 μ., ανήκει στην εταιρεία East Med του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και μετέφερε καύσιμα. Δεν επέβαιναν σ' αυτό ένοπλοι φρουροί.

Στα χέρια των απαγωγέων βρίσκονται ο 45χρονος πλοίαρχος του πλοίου, ο 26χρονος ανθυποπλοίαρχος, ο 38χρονος δεύτερος μηχανικός και δύο δόκιμοι 20 και 21 ετών. Οι υπόλοιποι όμηροι είναι από τις Φιλιππίνες (δύο) και από την Ουκρανία.

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας παρακολουθούν το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία. Ενημερωμένος είναι ο πρωθυπουργός που ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς πολιτείας για να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση.

«Κάνουμε όλα όσα πρέπει για να επιστρέψουν σπίτι τους»
«Αυτές τις ώρες η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ναυτικούς μας που κρατούνται παράνομα και στις οικογένειές τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους» αναφέρει στο Facebook ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σχετικά με την υπόθεση απαγωγής πέντε Ελληνών ναυτικών.