30 Δεκέμβριος 2019, 23:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2019, 23:24

Το ΕΕΔΑ δικαίωσε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες για τις συνθήκες διαβίωσης στη Σάμο

  • Το ΕΕΔΑ δικαίωσε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες για τις συνθήκες διαβίωσης στη Σάμο
    (Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε τους πέντε ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και γύρω από αυτό, στη επονομαζόμενη «ζούγκλα» της Σάμου, και είχαν κάνει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.

Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, υπέδειξε στις ελληνικές Αρχές τη μεταφορά των ανηλίκων σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).

Οι ανήλικοι κατήγγειλαν ενώπιον του ΕΔΔΑ έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή φροντίδα, έλλειψη κατάλληλων ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και ασφάλειας, δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και παντελή έλλειψη επαρκούς προστατευτικού πλαισίου. Όπως εξηγεί το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «οι ανήλικοι εκτίθενται σε βία, καθώς η ένταση και οι ταραχές είναι συχνές στο ΚΥΤ της Σάμου και σε πραγματικό κίνδυνο εκμετάλλευσης. Ακόμη και στο ονομαζόμενο “Τμήμα Ανηλίκων” εντός του Κέντρου, όπου ζουν κάποιοι από τους ανήλικους, οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες. Και παρά τον υποτιθέμενο αστυνομικό έλεγχο στην πύλη, οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό».

Επισημαίνεται ότι στο ΚΥΤ της Σάμου και γύρω από αυτό ζουν 7.497 άνθρωποι –η χωρητικότητα του είναι μόλις 648 θέσεις–, υπό συνθήκες εξαιρετικά υποβαθμισμένες, που επιδεινώνονται δραματικά.

Η υπόθεση υποστηρίχθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις οργανώσεις ASGI, Still I rise και Γιατροί χωρίς Σύνορα. 

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Κιάου.