1 Ιανουάριος 2020, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2020, 12:03

Όλα τα μνημεία του 2019 για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  • Όλα τα μνημεία του 2019 για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
    Λεπτομέρεια του μνημείου στην Ορεστιάδα (φωτ.: Ευθύμιος Δημητρίου)

Έχοντας αφήσει πίσω το επετειακό 2019, κατά το οποίο συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το pontos-news.gr κάνει μια αναδρομή στα μνημεία που εγκαινιάστηκαν αυτή τη χρονιά σε Ελλάδα και εξωτερικό, και αφιερώθηκαν στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν στην αλησμόνητη πατρίδα.

Όλα τα μνημεία δημιουργήθηκαν με σκοπό να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και να μεταλαμπαδεύσουν την ιστορία των Ποντίων στις νεότερες γενιές.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 στο Ριζό Σκύδρας, με μπροστάρη τον τοπικό Σύλλογο Ποντίων, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μιας μεγάλης ποντιακής λύρας αφιερωμένης στα 353.000 θύματα που άφησε πίσω της η Γενοκτονία.

Από την τελετή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ποντιακά τραγούδια με ζωντανή μουσική, καθώς και χοροί από το σωματείο.


(Βίντεο: pella news.gr)

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου στη Στέγη Ποντίων Άνω Λιοσίων Αττικής η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το μνημείο απεικονίζει μια ξεριζωμένη οικογένεια και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη.


Το μνημείο στα Άνω Λιόσια (φωτ.: Δήμος Φυλής)

Το Σάββατο 18 Μαΐου έγιναν αποκαλυπτήρια μνημείου στην πόλη Εσεντουκί της νότιας Ρωσίας, στην περιφέρεια της Σταυρούπολης. Το μνημείο βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και έχει σαφείς αναφορές στην Ορθοδοξία καθώς στην κορυφή του υπάρχει ένας σταυρός, ενώ στη βάση του είναι χαραγμένη με χρυσά γράμματα η φράση «Δεν ξεχνάμε» στα ελληνικά και τα ρωσικά, καθώς και οι χρονολογίες 1916-1923.


(Φωτ.: Facebook / Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region)

Παραμονή της 19ης Μαΐου επέλεξαν και τα ποντιακά σωματεία Δράμας, με την υποστήριξη του Δήμου, για την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου στον Δημοτικό Κήπο. Η σύνθεση παρουσιάζει μέσα από τρεις ανάγλυφες παραστάσεις το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου και δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη.


Το μνημείο της Δράμας (φωτ.: Γιώργος Κικώτης)

Την ίδια ημέρα και σε κλίμα έντονης συγκίνησης εγκαινιάστηκε το μνημείο και στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Ανεγέρθηκε μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, σε μια έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων, σε κεντρικό σημείο της κωμόπολης.


(Βίντεο: Logos Pellas)

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου δόθηκε στο κοινό το μνημείο για τη Γενοκτονία στην πλατεία του Μεσόβουνου Εορδαίας, στο νομό Κοζάνης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κρέμιτσα»· χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα της θεατρικής παράστασης Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν, αλλά και από δωρεές μελών και επιχειρήσεων.


(Φωτ.: Παύλος Παραστατίδης)

Δύο μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, σε κλίμα συγκίνησης έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου που τοποθετήθηκε στην πλατεία της Διποταμίας Καστοριάς. Επιμνημόσυνη δέηση στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων τέλεσε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, ενώ η σέρρα των μελών της Ευξείνου Λέσχης Μεσοποταμίας ολοκλήρωσε την εκδήλωση.


(Βίντεο: Κώστας Περτσινίδης)

Στην κεντρική πλατεία Μεσιανού Πέλλας, την Κυριακή 21 Ιουλίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου σε όλους αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή στον Πόντο. Η χρηματοδότηση έγινε από το Σύλλογο Ποντίων Μεσιανού καθώς και από το Δήμο Πέλλας.


(Βίντεο: Αντώνης Παπαδόπουλος)

Τελευταίο, για το 2019, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου το μνημείο στην Ορεστιάδα. Η τελετή των εγκαινίων και η επιμνημόσυνη δέηση έγινε από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να μην έχει και μέλλον», και συνεχάρη τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανέγερση του μνημείου.

Μέσα στο 2020 αναμένονται να εγκαινιαστούν και άλλα μνημεία, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται. Το ένα θα είναι η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα ύψους 6,65 μέτρων, η οποία θα τοποθετηθεί στην Πεντάβρυσο Εορδαίας, και το άλλο θα είναι το μνημείο προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου και των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο πάρκο Irving C. Freese, στο Νόργουοκ των ΗΠΑ.