30 Δεκέμβριος 2019, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2019, 13:21

Οδός της Δράμας ονομάστηκε «Διαμαντής Λαζαρίδης» προς τιμήν του μεγάλου Πόντιου εκπαιδευτικού

  • Το ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου Πόντιου εκπαιδευτικού και ερευνητή Διαμαντή Λαζαρίδη
    (Φωτ.: Facebook / Διαμαντής Λαζαρίδης)

Την ονοματοδοσία (ανώνυμης) οδού που βρίσκεται πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας σε οδό «Διαμαντής Λαζαρίδης» αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε ότι ο Διαμαντής Λαζαρίδης, εκπαιδευτικός και ερευνητής με πλούσια προσφορά στην ελληνική παιδεία αλλά και στον ποντιακό πολιτισμό, απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την απόφαση χαιρέτησε η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Πρόκειται για την οδό που δημιουργήθηκε πρόσφατα μετά τη διάνοιξη που έκανε ο Δήμος Δράμας, συνδέοντας την οδό Πατριάρχου Διονυσίου από την βορειοανατολική πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου με την οδό Κώστα Βάρναλη και την 19η Μαΐου. Την ονοματοδοσία αιτήθηκαν οι Ποντιακοί Σύλλογοι Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου καθώς και η Κοινότητα Σιδηρονέρου από την οποία καταγόταν ο Διαμαντής Λαζαρίδης.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών πληροφορήθηκε την απόφαση του Δήμου Δράμας για ονοματοδοσία οδού της πόλης με το όνομα του ''Διαμαντή Λαζαρίδη'', εκλεκτού μέλους μας, άξιου τέκνου του Πόντου» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ΕΠΜ.

Ο Διαμαντής Λαζαρίδης γεννήθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας το 1928 και είχε καταγωγή από τη Φάτσα του Πόντου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ενώ είχε επίσης πτυχίο Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Υπήρξε εκπαιδευτικός για 20 χρόνια σε σχολεία της Δράμας. Ασχολήθηκε εκτενώς με την έρευνα της ιστορίας, του πολιτισμού και την παιδεία των Ποντίων, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη.