30 Δεκέμβριος 2019, 00:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2019, 23:02

Η Θεσσαλονίκη ξεσηκώθηκε από τους Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας (βίντεο)

  • Η Θεσσαλονίκη ξεσηκώθηκε από τους Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας (βίντεο)
    (Φωτ.: Thestival.gr)

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεσήκωσαν και φέτος οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας. Οι φουστανελάδες με τα σπαθιά και τη μουσική κέρδισαν τους περαστικούς που έκαναν την βόλτα τους στη γιορτινή πόλη.

Ο χορός των Ρουγκατσάρηδων ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και συνεχίστηκε προς το κέντρο.

Τα Ρουγκάτσια (ή Ρουγκαστάρια) είναι από τα λίγα παλιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να αναβιώνουν έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, µε κάποιες παραλλαγές σε σχέση µε το παλιό τυπικό.

Το έθιμο των Ρουγκατσάρηδων
Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα ωραιότερα ρουµλουκιώτικα έθιμα (Ρουμλούκι ήταν η ονομασία της ευρύτερης περιοχής επί Τουρκοκρατίας). Πρόκειται φουστανελοφόρους με σπαθιά που κατά περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιφέρονται στα χωριά του κάμπου χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού.

Επί Τουρκοκρατίας, αδυνατώντας οι Αρχές να αστυνομεύσουν τις περιοχές από επιθέσεις ληστών, ανέθεταν σε ομάδες Ελλήνων να προφυλάξουν τους κατοίκους. Αυτοί ήταν νέοι την περιοχή οι οποίοι γύριζαν τις μέρες του Δωδεκαήμερου στα χωριά τα οποία και προστάτευαν. Οι χωρικοί σε ένδειξη ευχαριστίας πλήρωναν τα ρουγκάτσια με ό,τι είχε ένα σπίτι (κρέας, καλαμπόκι, σιτάρι, κρασί κ.ά).

Το να είσαι ρουγκατσάρης θεωρούνταν μεγάλη τιμή και είχε την ευλογία της Εκκλησίας. Σε περίπτωση που δύο διαφορετικές ομάδες αντάμωναν έπρεπε η μία να δηλώσει υποταγή στην άλλη περνώντας κάτω από τις πάλες (σπαθιά) της άλλης. Επειδή καμία δεν δέχονταν να το κάνει, μονομαχούσαν μέχρι θανάτου.

  • Πηγή: Thestival.gr.