29 Δεκέμβριος 2019, 17:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2019, 18:55

Ολοκληρώθηκε στην Ουκρανία η ανταλλαγή αιχμαλώτων

  • Ολοκληρώθηκε στην Ουκρανία η ανταλλαγή αιχμαλώτων
    (Φωτ.: EPA / Yevgen Honcharenko)

Οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Ουκρανία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Ρωσία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ολοκλήρωσαν σήμερα την ανταλλαγή αιχμαλώτων, καθώς επέστρεψαν  όσοι κρατούνταν τα τελευταία πέντε χρόνια της πολεμικής διαμάχης.

Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας, απελευθερώθηκαν επέστρεψαν στις εστίες τους 76 υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου σε περιοχή που ελέγχουν δυνάμεις του Κιέβου κοντά στη μεθόριο, στην περιοχή του Ντονέτσκ, μετέδωσαν ότι μπήκαν δύο φορτηγά που προέρχονταν από τις αποσχισθείσες περιοχές και ότι πολλοί από τους επιβαίνοντες προσπαθούσαν να κρύψουν το πρόσωπό τους. Μισή ώρα αργότερα, άλλα τρία φορτηγά με τη συνοδεία αστυνομικών κατέφθασαν στο σημείο από την αντίθετη κατεύθυνση. Τα ακολουθούσαν ασθενοφόρα, οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και αυτοκίνητα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν την ανταλλαγή από την πλευρά των αυτονομιστών: οι αιχμάλωτοι να βαδίζουν προς το προκαθορισμένο σημείο πλαισιωμένοι από ένοπλους στρατιώτες.

Η τελευταία μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2017, όταν απελευθερώθηκαν 233 αντάρτες και 73 Ουκρανοί.