28 Δεκέμβριος 2019, 17:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2019, 17:41

Οι Μωμόγεροι βγήκαν στον Εύοσμο (φωτο, βίντεο)

  • Οι Μωμόγεροι βγήκαν στον Εύοσμο (φωτο, βίντεο)
    Τα «Μωμοέρια» για τρίτη χρονιά στον Εύοσμο
  • Οι Μωμόγεροι βγήκαν στον Εύοσμο (φωτο, βίντεο)
  • Οι Μωμόγεροι βγήκαν στον Εύοσμο (φωτο, βίντεο)

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης, τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και την αντιδημαρχία Πολιτισμού αναβίωσαν τα «Μωμοέρι̤α», το έθιμο του Δωδεκαημέρου των Ελλήνων του Πόντου, για τρίτη συνεχόμενη φορά στον Εύοσμο.

Οι Μωμόγεροι, που ντύθηκαν και προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να ξεσηκώσουν και φέτος τους κατοίκους της περιοχής, ζωντανεύοντας ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, ξεκίνησαν το δρώμενο μετά τις 11 το πρωί από την έδρα του Συλλόγου στην οδό Παναγίας Κρεμαστής και ακολούθησαν μια διαδρομή μέσα από κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους της πόλης πριν καταλήξουν νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Ευόσμου. Εκεί στήθηκε ποντιακό γλέντι, με χορούς και τραγούδια που έδωσαν το σύνθημα στον κόσμο να διασκεδάσει στους ρυθμούς των Μωμόγερων.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, την Κυριακή (29/12) το πρωί, ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης και την αντιδημαρχία Πολιτισμού, θα αναβιώσουν το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συλλόγου «Οι Μωμόγεροι», χορεύοντας και τραγουδώντας και αφού σχηματίσουν πατινάδα, θα περιδιαβούν τις οδούς Κ. Καραμανλή-Α. Παπανδρέου-πεζόδρομο Εθνικής Αντίστασης και στο τέλος θα καταλήξουν στα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Ιασωνίδου.

Να σημειώουμε ότι το 2016 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέταξε το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

  • Φωτογραφίες, βίντεο: life-events.gr.
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ29
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019