28 Δεκέμβριος 2019, 08:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2019, 08:56

Η Gazprom θα αποζημιώσει με 2,9 δισεκ. δολάρια τη Naftogaz – Τέλος τα δικαστήρια για το φυσικό αέριο

  • Η Gazprom θα αποζημιώσει με 2,9 δισεκ. δολάρια τη Naftogaz – Τέλος τα δικαστήρια για το φυσικό αέριο
    Εικόνα από το εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Μριν, περίπου 130 χλμ. από το Κίεβο (φωτ.: EPA /Roman Pilipey)

Τέλος σε ένα μακροχρόνιο μπρα ντε φερ ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων δόθηκε χθες με τη συμφωνία Gazprom-Naftogaz που προβλέπει αποζημίωση 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της δεύτερης ώστε να σταματήσει τις δικαστικές διαδικασίες που έχει ξεκινήσει και δεν έχουν ακόμα επιδικαστεί.

Το ποσό αποτελεί πρόστιμο που επιδίκασε στην Gazprom το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης τον Φεβρουάριο του 2018.

Η προσφυγή στο σουηδικό δικαστήριο έγινε μετά την άνοδο των φιλοδυτικών ηγετών στην εξουσία της Ουκρανίας, το 2014. Η απόφαση της Gazprom να συμμορφωθεί στην απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου ανακοινώθηκε λίγο μετά τη ανακοίνωση Μόσχας και Κιέβου ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας επιτρέπει να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος φυσικού αερίου, ο οποίος σημάδεψε τις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας τη δεκαετία του 2000. Το υφιστάμενο συμβόλαιο είχε υπογραφεί στο τέλος μιας προηγούμενης κρίσης φυσικού αερίου, που είχε επηρεάσει την τροφοδοσία της Ευρώπης στις αρχές του 2010. Παρότι η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο (35% της κατανάλωσης) εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη διαμετακόμισή του μέσω Ουκρανίας, η οποία μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια, με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που παρακάμπτουν το ουκρανικό έδαφος.