27 Δεκέμβριος 2019, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκέμβριος 2019, 11:03

Μια βασιλόπιτα αλλιώτικη, με αρνί και ρύζι

  • Μια βασιλόπιτα αλλιώτικη, με αρνί και ρύζι
    (Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Αυτή είναι η γιορτινή κροθόπιτα, που σε κάποια χωριά την φτιάχνουν για βασιλόπιτα. Τη συνταγή έδωσε (καλά μετρημένη) η Αλεξάνδρα Τσίλη από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε ή να προσαρμόσουμε τίποτα.

Το ζυγούρι (αρνί μεγαλύτερο από ενός έτους) είναι ασυναγώνιστο, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε αρνάκι, αν θέλετε. Σε άλλα χωριά τη φτιάχνουν με κόκορα ή κότα.

Ένα μυστικό υπάρχει για να πετύχει η κροθόπιτα: πρέπει να έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200°C και, όταν ρίξουμε στο ταψί το μετρημένο ζουμί, αυτό πρέπει να είναι βραστό.

ΥΛΙΚΑ
  • 1½ κιλό ψαχνό από ζυγούρι (αρνί μεγαλύτερο από ενός έτους. Εναλλακτικά, παίρνουμε «κανονικό» αρνί), σε μέτριες μερίδες
  • 5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 600 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)
  • 3-4 αυγά, χτυπημένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 φύλλα χειροποίητα ή 2-3 χωριάτικα φύλλα του εμπορίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι να βράσει. Ξαφρίζουμε, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, και μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 90΄.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  3. Ανοίγουμε τα φύλλα, όχι πολύ λεπτά, για να μην τρυπήσουν. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο ή βούτυρο και τα απλώνουμε (λαδωμένα) έτσι που να περισσεύουν απ’ έξω γύρω-γύρω. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε πάνω στο φύλλο, κυκλικά στην περιφέρεια του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  4. Σε ένα μπολ λιώνουμε τα κρεμμύδια με το πιρούνι, τα ανακατεύουμε με το ρύζι και απλώνουμε το μίγμα στο κέντρο του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μετράμε το ζουμί από την κατσαρόλα – χρειαζόμαστε 1½ λίτρο. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με βραστό νερό.
  5. Γυρίζουμε με προσοχή τα φύλλα προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουν το κρέας, αλλά να αφήσουν ακάλυπτο το ρύζι στο κέντρο. Αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα, ρίχνουμε στο κέντρο της πίτας το μετρημένο βραστό ζουμί και βάζουμε αμέσως το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 30-40΄, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να απορροφά τα υγρά και να φουσκώνει.
  6. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για περίπου 15-20΄, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να ροδίσει το φύλλο. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε για λίγο να σταθεί και την κόβουμε ακτινωτά σε τρίγωνα κομμάτια, έτσι ώστε να έχει κάθε κομμάτι μία μερίδα κρέας και το ανάλογο ρύζι.
  • Πηγή: gastronomos.gr.