22 Δεκέμβριος 2019, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2019, 16:57

Στη Λιβύη ο Δένδιας, συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ

  • Στη Λιβύη ο Δένδιας, συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ
    (Φωτ.: Twitter / Libya Desk)

Με φόντο την επικύρωση χθες από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της συμφωνίας με τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε σήμερα εκτάκτως στη Βεγγάζη για μια συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), και τον «υπουργό» Εξωτερικών του. Παρών ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγινε σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό σπριντ, καθώς η συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) που επικυρώθηκε από τους Τούρκους βουλευτές πέρα από τη στρατιωτική συνεργασία περιλαμβάνει και το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων. «Η συζήτηση εστιάστηκε στην κατάσταση στη χώρα και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των συμφωνιών με την Τουρκία.

Στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου εκτός από την Άγκυρα κινήσεις κάνει και η Μόσχα. Και δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός που ελέγχει τα ανατολικά τμήματα και φέρεται να προελαύνει προς την Τρίπολη, και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, έχουν καταγγείλει στρατιωτική ανάμιξη της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο Νίκος Δένδιας έκανε τη διαπίστωση ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις με στόχο να προλάβει καταστάσεις που κρίνει ότι είναι πιθανό να μην τη συμφέρουν, και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα με σοβαρότητα και ψυχραιμία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο.