20 Δεκέμβριος 2019, 17:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2019, 17:12

Πέθανε ο συνθέτης Γιώργος Ζήκας

  • Πέθανε ο συνθέτης Γιώργος Ζήκας

«Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη»... πέθανε απρόσμενα σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης ο συνθέτης Γιώργος Ζήκας σε ηλικία 70 ετών.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1949, αυτοδίδακτος και «εμπειρικός», ξεκίνησε μετά από καλλιτεχνική περιπλάνηση χρόνων να γράφει τραγούδια στα 30 του, με παρότρυνση του Διονύση Σαββόπουλου.

Έκτοτε κυκλοφόρησε σειρά δίσκων και συνεργάστηκε με δεκάδες μεγάλους καλλιτέχνες (Νταλάρας, Τσαλιγοπούλου, Μακεδόνας, Αρβανιτάκη κ.ά.) ενώ ερμήνευε και ο ίδιος τα τραγούδια του.

Τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν το χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πάρου, ενώ μεθαύριο (Κυριακή 22 Δεκεμβρίου) είχε προγραμματιστεί και θα γινόταν, στη μουσική σκηνή “Βεντέτα” στο κέντρο της πόλης, στις 9 το βράδυ, η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τίτλο Εμπειρικά και υπότιτλο «Αυθαίρετα- αυθόρμητα-αυτονόητα» (εκδόσεις Ιδιόχειρον), για το οποίο θα μιλούσαν ο Θωμάς Κοροβίνης και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Είχε προηγηθεί το 2001 η έκδοση Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη (από τις εκδόσεις Εξάντας και το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 9.58) με κείμενα από εκπομπές του στις οποίες μετέφερε ψηφίδες από τη μουσική και κοινωνιολογική τοιχογραφία της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

«Ζούμε έναν κόσμο από κομμένες φιλίες», «Οι πόλεις αργοφονεύουν τις ψυχές», «Ρεαλισμός είναι να πιστεύεις στο όνειρο», «Ο έρωτας έχει αδερφή την αμαρτία» γράφει, μεταξύ άλλων, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε προ ημερών.

Ως «ένα τολμηρό ανθολόγιο προσωπικών στοχασμών» χαρακτηρίζει το βιβλίο ο συγγραφέας, τραγουδοποιός και προσωπικός του φίλος Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος και ανακοίνωσε τον απρόσμενο θάνατό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Ζήκας μιλάει τη γλώσσα της καρδιάς του που έχει δοκιμαστεί σε πολλά» γράφει...

Ο Γιώργος Ζήκας πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ περπατούσε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πηγαίνοντας προς τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, όπου θα έδινε συνέντευξη για το νεοεκδοθέν βιβλίο του.

Η παρουσίαση θα γίνει κανονικά το βράδυ της Κυριακής μετά την κηδεία του – εν είδει μνημοσύνου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.