20 Δεκέμβριος 2019, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2019, 16:18

Η Βουλή επανεκδίδει τον τόμο του Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η Βουλή επανεκδίδει τον τόμο του Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κώστα Τασούλα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο

Ένα αδιάσειστο τεκμήριο, το οποίο είναι απαραίτητο στη διεθνή εκστρατεία αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αποφάσισε να επανεκδώσει η Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για τον τόμο που φέρει την υπογραφή του ομότιμου καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ο οποίος στην ελληνική του έκδοση είναι εξαντλημένος εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, ικανοποιώντας και ένα χρόνιο αίτημα, η Βουλή θα κάνει έκδοση και στην αγγλική γλώσσα.

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Βουλής στο αίτημά μας», δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με τον Κώστα Τασούλα. Ο βουλευτής της ΝΔ τού έδωσε επιστολή στην οποία περιλαμβάνεται το αίτημα για το έργο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, και τονίζεται ότι για τη συγκεκριμένη έκδοση που φέρει την υπογραφή του επιφανούς μελετητή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού τα δικαιώματα έκδοσης και μετάφρασης ανήκουν αποκλειστικά στη Βουλή, από το 2004.

«Όσοι έχουμε ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο της Βουλής, που διακρίνεται για την ευαισθησία στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του ελληνισμού που βρέθηκε εκτός του εθνικού κορμού. Η έκδοση αυτή είναι μια απάντηση στη “γενοκτονία της μνήμης”, που συστηματικά εφαρμόζει η γειτονική μας χώρα», ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο τόμος για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πρώτη του έκδοση μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η εκτύπωση ώστε να αποσταλεί σε κοινοβούλια, διπλωματικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.