20 Δεκέμβριος 2019, 21:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2019, 21:49

Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Αλεξανδρούπολης, ποντιακοί χοροί και κάλαντα στο αεροδρόμιο της Αθήνας

  • Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Αλεξανδρούπολης, ποντιακοί χοροί και κάλαντα στο αεροδρόμιο της Αθήνας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Το διήμερο 23 και 24 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly me to the Moon – Sounds Greek to me!» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανάδειξης των χριστουγεννιάτικων εθίμων από την Αλεξανδρούπολη.

Μεταξύ άλλων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Φερών και Νίψας-Έβρου θα παρουσιάσουν με τις παραδοσιακές τους φορεσιές ποντιακούς και θρακιώτικους χορούς και θα ψάλουν κάλαντα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το χριστουγεννιάτικο έθιμο του Πουρπούρη, μαζί με άλλα ιδιαίτερα θρακιώτικα εορταστικά δρώμενα, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής και γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.

Ο Πουρπούρης, με την άγρια όψη του, «διώχνει» το χειμώνα και το κακό, ενώ η Κορτοπούλα συμβολίζει τη γονιμότητα και κατ’ επέκταση την έλευση της άνοιξης. Μαζί, δίνουν το δικό τους διονυσιακό χρώμα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και προσκαλούν το κοινό σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Επίσης, μέσω εικονικής πραγματικότητας οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Αλεξανδρούπολη, τον ιστορικό Φάρο, και να κάνουν βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου, ενώ παραδοσιακά φαγητά θα παρασκευάζονται και θα μοιράζονται στους περαστικούς.

  • Από τις 12:00 έως τις 16:00 στο επίπεδο αναχωρήσεων, είσοδος 3, σε περιοχή ελεύθερης πρόσβασης.