21 Δεκέμβριος 2019, 00:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2019, 23:40

Αυξημένος ο κίνδυνος «κρυφής» υπέρτασης για όσους δουλεύουν πολλές ώρες

  • Covid-19 και καρδιά: Τι δείχνουν μελέτες για τα φάρμακα για την υπέρταση
    (Φωτ.: Pixabay / Ewa Urban)

Οι υπάλληλοι γραφείου που περνάνε πολλές ώρες στη δουλειά τους είναι πιθανότερο να έχουν υπέρταση, και μάλιστα αυτή να έχει περάσει απαρατήρητη και να μην έχει διαγνωστεί στις ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Περίπου το 15% έως 30% των ενηλίκων έχουν μια μορφή αυξημένης αρτηριακής πίεσης-«φάντασμα», επειδή οι μετρήσεις στον γιατρό δείχνουν φυσιολογικές, αλλά η πίεση είναι συνήθως αυξημένη όταν μετρηθεί αλλού.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν πολύ στο γραφείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ξαβιέ Τρουντέλ του Πανεπιστημίου της Λαβάλ στο Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Hypertension, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας 3.547 υπαλλήλους οι οποίοι κλήθηκαν να φοράνε κατά διαστήματα μια συσκευή αυτόματης μέτρησης της πίεσης, κάνοντας έτσι τουλάχιστον 20 μετρήσεις μέσα στη μέρα.

Υψηλή θεωρήθηκε η πίεση που ήταν πάνω από 140/90 mmHg σε φάση ηρεμίας και 135/85 στην εργασία. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζομένους (19%) βρέθηκε να έχει μόνιμη υπέρταση (αρκετοί έπαιρναν ήδη αντιυπερταστικά φάρμακα), ενώ το 13% «κρυφή», οπότε δεν έπαιρναν φάρμακα.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 70% μεγαλύτερη πιθανότητα «κρυφής» υπέρτασης και 66% μεγαλύτερη πιθανότητα μόνιμης («φανερής») υπέρτασης. Για όσους εργάζονταν μεταξύ 41 και 48 ωρών, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 54% και 42% αντίστοιχα.

Η υπέρταση –τόσο η διαρκής όσο και η «καμουφλαρισμένη»– συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πολλή δουλειά μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, γι' αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να ελέγχει κανείς πιο συχνά την πίεσή του.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.