21 Δεκέμβριος 2019, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκέμβριος 2019, 19:50

Ελληνικός αέρας στις δημοτικές εκλογές στο Νταχάου της Γερμανίας

  • Ελληνικός αέρας στις δημοτικές εκλογές στο Νταχάου της Γερμανίας
    Δημαρχείο Νταχάου (φωτ.: dachau.de)

Δύο σημαντικές γυναίκες της ομογένειας στο Μόναχο, ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Νταχάου, τον Μάρτιο 2020. Η καθηγήτρια Σοφία Κυριακίδου θα είναι υποψήφια με το SPD και η Σύλβια Θεοδοσιάδου που εργάζεται σε ραδιολογικό κέντρο του Νταχάου με το κόμμα CSU.

Η Σοφία Κυριακίδου είναι ήδη δημοτική σύμβουλος, με έντονη δράση σε επιτροπές εκπαίδευσης και μετανάστευσης.

Ωστόσο όπως σημειώνει η ιστοσελίδα doryforos.org, η εκλογή και των δύο γυναικών δεν είναι εξασφαλισμένη και εξαρτάται άμεσα από τη συμμετοχή των Ελλήνων της πόλης στις εκλογές. Η ποντιακής καταγωγής Σύλβια Θεοδοσιάδου είναι 17η στο ψηφοδέλτιο του CSU και με δεδομένο ότι το κόμμα είχε εκλέξει 15 έδρες στις τελευταίες εκλογές, η εκλογή της δεν είναι δεδομένη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σοφία Κυριακίδου που βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας. Το SPD είχε εκλέξει επτά έδρες στις προηγούμενες εκλογές.

Στο Νταχάου υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 1.500 Έλληνες.

Ποιες είναι
Η Σύλβια Θεοδοσιάδου γεννήθηκε στο Μόναχο και πήγε σε ελληνικό σχολείο. Συνέχισε σε επαγγελματική σχολή (στέλεχος διοίκησης λιανικού εμπορίου). Σήμερα εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος σε ραδιολογικό κέντρο στο Νταχάου (Radiologie und Nuklearmedizin Dachau- Karlsfeld). Στο Νταχάου ζει από το 1990.

Τα τελευταία 13 χρόνια είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου.

Διατέλεσε μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Νταχάου, ενώ συμμετέχει και στο φόρουμ γυναικών της περιοχής. Για τρία χρόνια συμμετείχε σε πρόγραμμα ενσωμάτωσης νέων μεταναστών και με το Σύλλογο Ποντίων διοργάνωσε ελληνοβαυαρικές εκδηλώσεις. 

Η Σοφία Κυριακίδου σε εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας

Η Σοφία Κυριακίδου, γεννήθηκε στο Μόναχο και πήγε στα ελληνικά σχολεία. Στη συνέχεια στο Κολλέγιο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λουδοβίκου Μαξιμιλιανού στο Μόναχο LMU (σπούδασε : DAF, Sozialpsychologie, Logopädie). Εδώ και 17 χρόνια ζει στο Νταχάου.

Είναι καθηγήτρια γερμανικών (ως ξένη γλώσσα) και ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νταχάου.

Είναι μέλος του Προεδρείου του SPD της ευρύτερης περιοχής του Νταχάου και εισηγήτρια για την εκπαιδευτική πολιτική. Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για την ένταξη των μεταναστών στον Δήμο.