20 Δεκέμβριος 2019, 10:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2019, 10:45

Κουκάκι: Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για αστυνομική βία

  • Κουκάκι: Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για αστυνομική βία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στο Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο δικάζονται σήμερα τα εννέα άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων που έγιναν την Τετάρτη στο Κουκάκι για την εκκένωση τριών καταλήψεων – μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του.

Οι καταγγελίες της οικογένειας για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα οδήγησε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών να διατάξει κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αστυνομική βία.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν στο διαδίκτυο ιατρική γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία γυναίκα που βρισκόταν σε κατάληψη τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα, την ώρα που το OPEN παρουσίασε ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται ο Δημήτρης Ινδαρές να ρωτά τους αστυνομικούς γιατί τους έχουν δεμένους, μιας και κανείς δεν αντιστάθηκε.

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν τους έχουμε μειώσει, δεν τους έχουμε βρίσει, δεν τους έχουμε επιτεθεί. Μας έχουν επιτεθεί. Μας έχουν δείρει. Μου έχουν σπάσει τα γυαλιά και ένα ακουστικό βαρηκοΐας έχει εξαφανιστεί. Περνάνε μέσα από το σπίτι μας χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη», ανέφερε.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ διευκρινίζει ότι δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, αλλά «μικρές ελαστικές μπάλες» με ειδικές συσκευές τύπου Manuhrin που έχουν δύναμη μικρότερη από μια γροθιά. Ακόμα αναφέρει ότι έγινε περιορισμένη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού στην εκκένωση κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου, και προσθέτει ότι έχει ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη δική του ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι παρών στις αστυνομικές επιχειρήσεις ήταν εισαγγελέας, ο οποίος υπέγραψε μία έκθεση για το κτήριο της κατάληψης και άλλη μία για έρευνα σε διπλανό σπίτι.