19 Δεκέμβριος 2019, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2019, 20:04

Κύκλωμα στο νομό Σερρών πουλούσε προστασία και έστηνε αγώνες

  • Οι μπαλωθιές τους βγήκαν σε κακό – Συλλήψεις 3
    (Φωτ.: ert.gr)

Μετά από πολύμηνη έρευνα, το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών Θεσσαλονίκης κατάφερε να εξαρθρώσει κύκλωμα που δρούσε με επίκεντρο το νομό Σερρών και… ειδικευόταν στους εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων στους οποίους πουλούσε προστασία, στην εκβιαστική είσπραξη οφειλών για λογαριασμών τρίτων αλλά και στο στήσιμο αγώνων στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Αρχηγικό ρόλο είχαν δύο ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, 28 και 31 ετών, που συνελήφθησαν. Επίσης, συνελήφθη 44χρονος αστυνομικός στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και άλλα δύο άτομα.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, από τις οποίες προκύπτει ότι το κύκλωμα από τις αρχές του έτους πουλούσε προστασία σε έντεκα ιδιοκτήτες καταστημάτων στις Σέρρες, από τους οποίους εισέπραττε από 200 έως 1.000 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά στους εκβιασμούς για την είσπραξη ποσών για λογαριασμό τρίτων, το κύκλωμα έπαιρνε τα μισά από τα χρήματα που κατάφερνε να αποσπάσει.

Παράνομος τζόγος και στημένα ματς
Η δράση των συλληφθέντων είχε επεκταθεί και στον διαδικτυακό τζόγο. Όπως εξήγησε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αντώνης Τζιτζής, σε τουλάχιστον έξι καταστήματα στο νομό Σερρών είχαν εγκατασταθεί παράνομες ιστοσελίδες στοιχηματισμού, για τις οποίες το κύκλωμα έπαιρνε από 3.000 έως 6.000 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον τζίρο.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αλλά και άτομα που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Σερρών.

Η αστυνομία φαίνεται να έχει στοιχεία που εμπλέκουν  το κύκλωμα σε τουλάχιστον πέντε «στημένους» αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Ευνοημένος ήταν συγκεκριμένος σύλλογος και στόχος η άνοδός του στην επαγγελματική κατηγορία. Στις απομαγνητοφωνήσεις υπάρχουν συνομιλίες με διαιτητές, παράγοντες και παίκτες.

«Είμαι ο γιατρός σας»
Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις στις μεταξύ τους συνομιλίες. Όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, το όπλο το αποκαλούσαν «μασίνα», τα μαγαζιά στα οποία πουλούσαν προστασία τα ονόμαζαν «μανάβικο» και τα καταστήματα «εργαλεία».

Για την εκβιαστική είσπραξη οφειλής είχαν τη φράση «σε είπε καλημέρα», και όταν μιλούσαν για προστασία τις φράσεις: «να κάτσει κάτι να γίνει» και «είμαι ο γιατρός σας».

Ο ρόλος του αστυνομικού και το επίδομα αναπηρίας
Απαντώντας στις ερωτήσεις για το ρόλο του αστυνομικού στο κύκλωμα, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είπε ότι λειτουργούσε αφενός ως εισπράκτορας και αφετέρου έδινε το παρών στα μαγαζιά που πλήρωναν προστασία. Σε ό,τι αφορά στον έναν από τους δύο φερόμενους αρχηγούς, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια επίδομα βαριάς ...αναπηρίας!

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σερρών ο οποίος μετά την απαγγελία των κατηγοριών τούς παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή. Από τον ανακριτή πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα, και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.