19 Δεκέμβριος 2019, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2019, 16:18

Ετοιμάζονται προσφυγές στο ΣτΕ για το σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

  • Ετοιμάζονται προσφυγές στο ΣτΕ για το σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Με δεκατρείς ψήφους υπέρ και δύο κατά τελικά δόθηκε το πράσινο φως για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Για ώρες έξω από το κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μέχρι την ώρα της απόφασης υπήρχαν 20.000 υπογραφές στο σχετικό ψήφισμα για την παραμονή των αρχαιοτήτων.

Ο σταθμός Βενιζέλου και τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως αποτελούν «αγκάθι» στο έργο της κατασκευής. Το 2015 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είχε αλλάξει το σχέδιο εγκρίνοντας την κατασκευή του σταθμού με τα αρχαία in situ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή άλλαξε και πάλι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στην 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός επανέφερε το σχεδιασμό του 2014 ανακοινώνοντας ότι ο σταθμός θα κατασκευαστεί με απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους.

Μιλώντας στο Sputnik, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Σταματία Μαρκέτου έκανε λόγο για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Σήμερα πενθούν όλοι όσοι αγαπούν τις αρχαιότητες και όσοι έχουν μοχθήσει για την ανάδειξή τους», πρόσθεσε. Ακόμα εξήγησε ότι πρόκειται για έναν σπάνιο θησαυρό της Θεσσαλονίκης, ένα σπουδαίο μνημειακό σύνολο.

«Πρόκειται για 1.600 τμ τα οποία πρέπει να κοπούν και να αφαιρούνται σταδιακά σε κομμάτια, μεγέθους ικανού να τους επιτρέψει να περάσουν μέσα από άνοιγμα 26 τμ. Εάν, λοιπόν, κοπεί με αυτό τον τρόπο για να μεταφερθεί, δεν θα επανέλθει ποτέ στη θέση του. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει καν εμπεριστατωμένη μελέτη επανατοποθέτησης του μνημειακού συνόλου», σημείωσε η Σταματία Μαρκέτου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας σκοπεύει να προσφύγει και η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο ο δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης εκτίμησε ότι η απόφαση του ΚΑΣ είχε διαμορφωθεί προτού καν συνεδριάσει.

«Το έργο θα πάει πίσω διότι χρειάζεται να αφαιρεθούν οι σάκοι άμμου, να γίνουν οι μελέτες και οι εργασίες της απόσπασης, η αποκόλληση τους και η μεταφορά τους. Ούτως ή άλλως το έργο θα σταματήσει. Κι αυτοί που ενδιαφέρονται για την πρόοδό του ας μην το είχαν σταματήσει εδώ και έξι μήνες προσπαθώντας να βρουν επιχειρήματα για να ακυρώσουν την in situ λύση», κατέληξε.