19 Δεκέμβριος 2019, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2019, 12:32

Πέθανε ο πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός

  • Πέθανε ο πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός
    (Φωτ.: Μητρόπολη Πειραιώς)

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή ο πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με σπουδές Θεολογίας και Φιλολογίας, μετά τη στρατιωτική του θητεία διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας. Το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (Βόνη και Κολονία), όπου και έμεινε μέχρι το 1975.

Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας-Ιστορίας (Κολονία).

Από το 1984 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο, Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας και Βυζαντινή Ιστορία. Διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, λαμβάνοντας τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.

Διακονούσε στον πανεπιστημιακό ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής, στου Γουδή. Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του, το οποίο περιλαμβάνει και 40 βιβλία.