19 Δεκέμβριος 2019, 10:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2019, 10:38

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ναι» του ΚΑΣ στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου

  • Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ναι» του ΚΑΣ στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μετά από μια συνεδρίαση που κράτησε δεκατέσσερις ώρες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο νωρίς το πρωί της Πέμπτης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το αίτημα της Αττικό Μετρό για απόσπαση των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι αντίθετες γνώμες.

Πάντως, πρόκειται για μια απόφαση που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τις ενστάσεις κατά της μεθόδου που υιοθετείται, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς, πολίτες και αρχαιολόγους. Στη μελέτη της Αττικό Μετρό προβλέπεται η επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στη φυσική τους στάθμη. Ο σταθμός θα έχει δύο εισόδους-εξόδους που θα δίνουν πρόσβαση σε δύο χώρους έκθεσης των αρχαιοτήτων.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Κουρέτας, το κόστος αυτής της λύσης υπολογίζεται σε 70,6 εκατ. ευρώ με λειτουργία του σταθμού το 2023, τη χρονιά που ολοκληρώνεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η κατασκευή του σταθμού με την παραμονή των αρχαιοτήτων, την οποία η εταιρεία απορρίπτει λόγω κατασκευαστικών επισφαλειών, ανεβάζει το κόστος στα 124,5 εκατ. ευρώ και υπολογίζει χρόνο ολοκλήρωσης το 2026.