19 Δεκέμβριος 2019, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2019, 09:43

Ποιες γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

  • Ποιες γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
    (Φωτ.: pixabay.com)

Οι γυναίκες που έχασαν βάρος μετά τα 50 τους και διατήρησαν στη συνέχεια τα μειωμένα κιλά τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες έχουν σταθερό βάρος, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του βάρους μετά την ηλικία των 50 ετών, τόσο περισσότερο μειώνεται και η πιθανότητα καρκίνου του μαστού, ιδίως για τις γυναίκες που δεν κάνουν ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και άλλων ιδρυμάτων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Journal of the National Cancer Institute, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 180.000 γυναίκες άνω των 50 ετών σε βάθος δεκαετίας. Διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν μεγάλη και μόνιμη απώλεια βάρους, είχαν επίσης τη μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Γυναίκες που έχασαν 2 έως 4,5 κιλά είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο, όσες έχασαν 4,5 έως 9 κιλά είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο, ενώ εκείνες που κατάφεραν να μειώσουν το βάρος τους πάνω από εννέα κιλά, εμφάνιζαν μείωση κινδύνου κατά 26%.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ακόμα και μια μέτρια αλλά διατηρήσιμη μείωση του βάρους σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες άνω των 50. Ακόμη κι αν μια γυναίκα βάλει κιλά μετά τα 50, ποτέ δεν πολύ αργά για να ρίξει το βάρος της και να μειώσει τον κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λορίν Τέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.