17 Δεκέμβριος 2019, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2019, 19:49

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: EPA / Peter Foley)

Με την πρόθεση να ικανοποιήσει την Τουρκία, που έχει εξοργιστεί από την πρόσφατη αναγνώριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για να χαρακτηρίσει τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

«Η κυβερνητική θέση δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σύντομη ανακοίνωσή της.

«Οι θέσεις μας επί του θέματος ευθυγραμμίζονται με εκείνες που εκφράζονται στο τελευταίο δελτίο Τύπου του προέδρου που εκδόθηκε τον Απρίλιο», πρόσθεσε.

Την Άνοιξη, στην επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τραμπ μίλησε για «μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα», αλλά ήταν προσεκτικός και δεν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία».

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που χαρακτηρίζει Γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα το 1915. Η κίνηση αυτή προκάλεσε οργή στην Άγκυρα, η οποία κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές σχέσεις» των δύο χωρών.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / dpa.