17 Δεκέμβριος 2019, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2019, 14:55

Το μυστικό μήνυμα της Τουρκίας στο Ισραήλ

  • Το μυστικό μήνυμα της Τουρκίας στο Ισραήλ
    (Φωτ.: jewishstudies.washington.edu)

Τη στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία έστειλε ένα μυστικό μήνυμα στο Ισραήλ, με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Το μήνυμα αυτό διέρρευσε στον ισραηλινό Τύπο, προφανώς από την ισραηλινή πλευρά και συγκεκριμένα από τον Amichai Stein, διπλωματικό ρεπόρτερ του Kann. Με ανάρτηση σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, δημοσιοποίησε την πληροφορία ότι η Τουρκία έστειλε αυτό μυστικό μήνυμα στο Ισραήλ.

Το κεντρικό νόημα του μηνύματος ήταν «είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις».

Ο Amichai Stein έγραψε: «Η Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα εκτοξεύει απειλές τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ λέγοντας ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις. Το μήνυμα της Τουρκίας μετέφερε στο Ισραήλ ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι "Αν ξανασκεφτόσασταν το θέμα της κατασκευής αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα είμασταν ευτυχείς"».

Συμπληρωματικά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στον Επιτετραμένο του Ισραήλ στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψουν να διέλθει από την δική τους υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας, όμως στο θέμα του φυσικού αερίου είναι ανοικτοί για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι «μάλιστα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Ερντογάν) εκτόξευσε απειλές, όμως το βασικό του μήνυμα ήταν διάλογος, θέλει τη συνεργασία, δεν θέλει τη σύγκρουση».

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπάρχουν νομικής φύσεως προβλήματα με την Τουρκία στο θέμα της κατασκευής του αγωγού και μετά από αυτές τις δηλώσεις έκαναν σχετικές επαφές με την Τουρκία.

Πριν μια εβδομάδα ο Ερντογάν είχε απειλήσει ανοικτά το Ισραήλ, θεωρώντας ότι στη βάση όλων αυτών των προβλημάτων είναι το θέμα της Ιερουσαλήμ και το Παλαιστινιακό, ενώ έκανε αναφορά και στα αποτελέσματα που «γεννά» η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.