16 Δεκέμβριος 2019, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2019, 20:28

Συγκινητικό διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Εύβοια

  • Συγκινητικό διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Εύβοια
    Ο Νίκος Ασλανίδης κατά την παρουσίαση της «Μπάντας» στο Αλιβέρι

Ο Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», σε συνεργασία με το Σύλλογο των Απανταχού Αγιωργητών Εύβοιας, την Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας & Σκύρου και τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, διοργάνωσαν ένα συγκινητικό διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στο Γυμνασίου Αλιβερίου και στο Γηροκομείο Κύμης αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν προβολές του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Η μπάντα και παρουσιάστηκε το βιβλίο Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά του Νίκου Ασλανίδη.

Ο γνωστός δημοσιογράφος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του πρόεδρου των «Κομνηνών» και ταξίδεψε στη Εύβοια για δεύτερη φορά έπειτα από την εξαιρετική πρώτη παρουσίαση στη Χαλκίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ν. Ασλανίδης παρουσίασε το βιβλίο του και μίλησε για τις ιστορίες που αποτυπώθηκαν στις σελίδες του, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι αφηγήσεις αποτελούν απόδειξη του εγκλήματος που κάποιοι αρνητές, τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη του λαού μας.

Μιλώντας δε για το ντοκιμαντέρ και την ιστορία του, επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη σε όλους, όταν ανέφερε πως «στόχος μου ήταν φέτος, 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, να προβάλω το έργο αντίστοιχες φορές. Στη Λοζάνη κάναμε την 98η εκδήλωση, στη Γενεύη την 99η και σήμερα 14/12/2019 στο Αλιβέρι την 100ή!».

Στις δύο προβολές παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Καρυστίας & Σκύρου Σεραφείμ, ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσιμόγιαννης, πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Αλιβερίου και αντιπρόεδρος της ΟΠΣΕ, ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Αθανάσιος Μπουραντάς με τους αντιδημάρχους Νίκο Μπαράκο και Αλέξανδρο Θεοδώρου, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» Κωνσταντίνος Καραγιάννης, στις ομιλίες του, χαρακτήρισε σπουδαία τη στήριξη των εκδηλώσεων από Ευβοείς οι οποίοι παρότι δεν ήταν ποντιακής καταγωγής έσπευσαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα και έγιναν με την παρουσία τους κοινωνοί του μηνύματος «Ποτέ ξανά γενοκτονίες».

Ο Κ. Καραγιάννης σημείωσε με έμφαση πως «οφείλουμε όλοι με τη στάση και τη δράση μας να διαφυλάξουμε γερούς τους δύο βασικούς πυλώνες της ιστορικής μας διαδρομής ως έθνος: τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας στον Πόντο, οι οποίοι μαρτύρησαν και υπέστησαν Γενοκτονία γι’ αυτό ακριβώς. Επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «το τελευταίο στάδιο μιας γενοκτονίας είναι η ατιμωρησία και η μη καταδίκη. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη γίνονται γενοκτονίες και μάλιστα με τους ίδιους θύτες. Είναι πανανθρώπινο χρέος μας και επιτακτική ανάγκη λοιπόν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, για να αποφευχθούν στο μέλλον αυτά τα εγκλήματα, και θα πρέπει και στην κεντρική πολιτική τα ζητήματα αυτά να αποτελούν βασική προτεραιότητα».

Στην ομιλία της εκ μέρους του συλλόγου των Απανταχού Αγιωργητών η Κατερίνα Ρήγα ανέφερε (από τις πηγές) ιστορικά στοιχεία για τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου μέχρι το έγκλημα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.

Κατά τη διάρκεια των προβολών του ντοκιμαντέρ η συγκίνηση ήταν διάχυτη. Παρακολουθώντας την ιστορία, σε πολλές στιγμές, οι παρευρισκόμενοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Οι δύο εκδηλώσεις έριξαν αυλαία με παρουσίαση του χορού Σέρρα, του χορού των χορών, που απέδωσαν με αρχέγονο πάθος οι πυρριχιστές των «Κομνηνών».

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα λόγια του μητροπολίτη Καρυστίας & Σκύρου Σεραφείμ, ο οποίος με μια φράση σχεδόν κάλυψε όλο το φάσμα της διήμερης δράσης. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως με αυτό το ντοκιμαντέρ «ξαναζήσαμε ιστορίες, ακούσαμε και μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ό,τι κι αν πούμε εμείς είναι λίγο. Η Ιστορία μιλάει από μόνη της».

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από Σύλλογο Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί».
Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019