16 Δεκέμβριος 2019, 18:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2019, 18:11

Συνάντηση Δένδια-Γκουτέρες: Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

  • Συνάντηση Δένδια-Γκουτέρες: Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
    Νίκος Δένδιας και Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη (φωτ.: Twitter / Υπουργείο Εξωτερικών)

Τις ελληνικές θέσεις της Ελλάδος για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες σήμερα στη Γενεύη. «Καταρχήν συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα», είπε αρχικά ο Ν. Δένδιας, με το πέρας της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο υπουργός εξήγησε: «Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή. Από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και να του δηλώσω την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπήρξε ανταπόκριση από το Γενικό Γραμματέα σε αυτή την παρέμβαση, ο ΥΠΕΞ απάντησε: «Σε σχέση με τη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε, αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη».