16 Δεκέμβριος 2019, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2019, 17:10

«Ρωμανός ο Μελωδός»: Εκδήλωση για τον ποιητή που ξεχώρισε στην Κωνσταντινούπολη

  • «Ρωμανός ο Μελωδός»: Εκδήλωση για τον ποιητή που ξεχώρισε στην Κωνσταντινούπολη
    Από το «Μηνολόγιον» του Βασιλείου του Β΄ (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)

Ολοκληρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 7» που επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η τελευταία εκδήλωση με τίτλο «Ρωμανός ο Μελωδός» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων).

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Μανόλης Παπουτσάκης, διευθυντής του περιοδικού Δελτίο Βιβλικών Μελετών. Η παρουσίασή του θα γίνει από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.

Ποιος ήταν ο ποιητής
Ο Ρωμανός γεννήθηκε στην Έμεσα της Συρίας. Διακόνησε πρώτα στον Ναό της Αναστάσεως στη Βηρυττό· αργότερα, στα χρόνια του Αναστασίου A' (491-518), εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε ως ποιητής και μελωδός στην εποχή του Ιουστινιανού (527-565). Πέθανε μετά το 555.

Η οφειλή του δίγλωσσου Ρωμανού, που έγραψε στα ελληνικά, στους μεγάλους Σύρους ποιητές του 4ου, 5ου και 6ου αιώνα είναι αναμφισβήτητη, και η καλή γνώση της συριακής ποίησης φωτίζει πολλά χωρία του δικού του έργου.