16 Δεκέμβριος 2019, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2019, 20:59

Αυστραλία-πυρκαγιές: Επείγουσα η κατάσταση στο Σίδνεϊ λόγω τοξικών καπνών

  • Αυστραλία-πυρκαγιές: Επείγουσα η κατάσταση στο Σίδνεϊ λόγω τοξικών καπνών
    (Φωτ.: EPA / Jeremy Piper)

Για επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία στο Σίδνεϊ, λόγω των τοξικών καπνών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες γύρω από την μεγαλύτερη αυτή πόλη της Αυστραλίας, προειδοποιούν σήμερα ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο.

Περισσότεροι από 20 ιατρικοί σύλλογοι (κυρίως το Royal Australasian College of Physicians), στους οποίους μετέχουν 25.000 γιατροί και ασκούμενοι, δημοσίευσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η ρύπανση του αέρα στη Νέα Νότια Ουαλία αποτελεί επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει η ένωση επαγγελματιών γιατρών «Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση έως και 11 φορές υψηλότερη από το επίπεδο που κρίνεται επικίνδυνο σε ορισμένα μέρη του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας», ενώ «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω των υψηλών επιπέδων μικροσωματιδίων PM 2,5» επισημαίνεται.

Οι υπηρεσίες υγείας της πολιτείας κατέγραψαν άνοδο κατά 48% του αριθμού των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα των νοσοκομείων για αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που τελείωσε στις 11 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν μέσο όρο πενταετίας. Ο αριθμός αυτός έφτασε στο 80% στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε σημαντικά στο Σίδνεϊ.

Την επομένη, σχεδόν 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αγωνιστεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Συμμαχία αυτή καλεί επίσης την κυβέρνηση της Αυστραλίας να λάβει έκτακτα μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις πυρκαγιές αυτές που έχουν «καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία».

Σε μια σπάνια κίνησή του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους παράγοντες στους οποίους οφείλονται οι εκατοντάδες καταστροφικές πυρκαγιές. Υπερασπίστηκε ωστόσο τον απολογισμό της Αυστραλίας όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε (επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης) ότι περίπου 20 κτήρια καταστράφηκαν στην περιοχή Γαλάζια Όρη, καθώς οι πυροσβέστες έχασαν τον έλεγχο μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται δυτικά του Σίδνεϊ.

Το δίκτυο ABC της Αυστραλίας μετέδωσε ότι από την πυρκαγιά αυτή, που μαίνεται σε περιοχή 3,78 εκατομμυρίων στρεμμάτων, προκλήθηκε επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπου 450 νοικοκυριά.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του έκτασης 280 στρεμμάτων Βοτανικού Κήπου στο όρος Τόμαχ στα Γαλάζια Όρη, και θα τον κλείσουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα ώστε να περιορίσουν τις ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.