21 Δεκέμβριος 2019, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκέμβριος 2019, 12:23

Συμβουλές και μυστικά για τον τέλειο χριστουγεννιάτικο κορμό

  • Συμβουλές και μυστικά για τον τέλειο χριστουγεννιάτικο κορμό
    (Φωτ.: dinanikolaou.gr)

Από την Ντίνα Νικολάου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός παραμένει εδώ και χρόνια το κλασικό επιδόρπιο για το λαμπερό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε γαλλόφωνες χώρες. Η όψη του θυμίζει πολύ τον κορμό ενός δέντρου.

Αν λοιπόν αποφασίσατε φέτος να φτιάξετε εσείς σπιτικό κορμό, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές για να εντυπωσιάσετε όλους τους καλεσμένους σας με την εμφάνιση και τη νοστιμιά του!

Η σωστή ζενουάζ (genoise)
Σας φαίνεται άγνωστη η λέξη; Ζενουάζ είναι το κλασικό, επίπεδο παντεσπάνι που χρειάζεται ο σωστός κορμός. Σίγουρα, το να αγοράσετε ένα έτοιμο παντεσπάνι που θα το διαμορφώσετε στο σχήμα που χρειάζεστε, πιστεύω πως θα σας είναι πιο εύκολο και θα γλιτώσετε αρκετό χρόνο. Όμως να ξέρετε πως τα έτοιμα παντεσπάνια δεν είναι τόσο μαλακά και δεν τυλίγονται τόσο εύκολα όπως τα σπιτικά. Σας το έχω ξαναπεί πολλές φορές: το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο από το έτοιμο, και αν ψάξετε λίγο υπάρχουν πάρα πολλές εύκολες συνταγές για τη ζενουάζ.

Θα πρέπει να βουτυρώνετε και να αλευρώνετε τη λαδόκολλα
Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για να αποκτήσετε την τέλεια βάση για το κορμό σας: Θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε λίγο βούτυρο και αλεύρι στη λαδόκολλα πριν βάλετε τη ζενουάζ στο φούρνο. Γιατί αν παραμελήσετε αυτή τη διαδικασία, μόλις ψηθεί ή ζενουάζ θα κολλήσει στο χαρτί και δυστυχώς θα σκιστεί!

Να μην αφήνετε να ροδίσει η ζενουάζ σας
Προσοχή εδώ! Δεν ψήνουμε ένα απλό γλυκό που θα το αφήσουμε να αποκτήσει ωραίο χρώμα! Το ψήσιμο της ζενουάζ έχει άλλη διαδικασία. Θα πρέπει λοιπόν να έχει ψηθεί χωρίς να ροδίσει. Και υπάρχει εξήγηση και γι’ αυτό: αν την αφήσετε να ροδίσει, τι στιγμή που θα πρέπει να την τυλίξετε, θα σας σπάσει.

Πώς «ξεφορμάρουμε» από τη λαμαρίνα
Σας έχω όμως μια εύκολη τεχνική για να πάνε όλα καλά. Θα πρέπει πρώτα να αφήσετε να κρυώσει λίγο (περίπου 10΄). Στη συνέχεια καλύψτε την με μια νοτισμένη πετσέτα πριν την αναποδογυρίσετε. Για να αφαιρέσετε εύκολα τη λαδόκολλα που βρίσκετε τώρα από πάνω, μουσκέψτε το ελαφρώς. Έτοιμη!

Δίνουμε σχήμα πριν από το κανονικό τύλιγμα
Αφού έχετε αναποδογυρίσει στην υγρή πετσέτα, μπορείτε ανασηκώνοντας την πετσέτα να τυλίξετε το παντεσπάνι σε ρολό. Το αφήνετε για 5΄ και μετά μπορείτε να ξετυλίξετε με προσοχή και να γεμίσετε.

Δεν θέλει αυτοσχεδιασμό, αλλά τα σωστά υλικά
Όταν ξεκινάτε να κάνετε κάποιο γλυκό, πρέπει πάντα να έχετε τουλάχιστον τα απαραίτητα στην κουζίνα σας για να το ετοιμάσετε. Μην αυτοσχεδιάζετε ποτέ στη ζαχαροπλαστική, δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που θα περιμένατε. Ακολουθήστε πιστά τη συνταγή και τα γραμμάρια.

Επιλέξτε μια καλή γέμιση
Η κλασική γέμιση του κορμού είναι μια κρέμα βουτύρου ή μια γκανάς. Όμως στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί συνδυασμοί. Μους σοκολάτας, κρέμα από κάστανο, μαρμελάδα… Προσοχή όμως, θα πρέπει να επιλέξετε μια γέμιση που να μην στάζει και να μην λιώνει μόλις την βάλετε μέσα στη ζενουάζ.

Ο κορμός θέλει υπομονή
Εφόσον έχετε τυλίξει καλά τον κορμό, έρχεται το επόμενο βήμα, το γλάσο! Αν είναι η πρώτη σας φορά, μπορείτε να επιλέξετε τη γέμιση που βάλετε μέσα στη ζενουάζ πριν την τυλίξετε. Θα πρέπει όμως, πριν κάνετε οτιδήποτε, να βάλετε τον κορμό στο ψυγείο για περίπου 120΄. Θα έχει όλο το χρόνο να σκληρύνει λιγάκι και θα σας είναι πιο εύκολο να αλείψετε το γλάσο. Τέλος, προσέξτε και τη διακόσμηση. Μη βάζετε για παράδειγμα φρούτα που νερουλιάζουν (π.χ. πορτοκάλι ή μανταρίνι), επιλέξτε όμως μικρά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά (όπως για τη βασιλόπιτα), δηλαδή αστεράκια, δεντράκια, Αϊ-Βασίληδες…

Να σκεπάζετε πάντα τον κορμό σας όταν τον βάζετε στο ψυγείο
Ο κορμός είναι ένα επιδόρπιο που τρώγεται κρύο και που μπορεί να ετοιμαστεί τη προηγούμενη μέρα για την επόμενη. Προσοχή όμως, μόλις το βάλετε στο ψυγείο, θα πρέπει πάντα να το σκεπάσετε με καπάκι ή έστω με μια αυτοσχέδια κατασκευή με αλουμινόχαρτο. Σημασία έχει να μην απορροφήσει η κρέμα τις μυρωδιές του ψυγείου.

Μπαίνει και στην κατάψυξη
Μπορείτε να βάλετε τον κορμό και στην κατάψυξη, θα πρέπει όμως να τον βγάλετε τουλάχιστον 15 ώρες πριν τον σερβίρετε και να τον αφήσετε στη συντήρηση ώστε οι υφές να έρθουν στις σωστές θερμοκρασίες.

  • Πηγή: dinanikolaou.gr.