16 Δεκέμβριος 2019, 08:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2019, 08:24

Θερμή εισβολή στην Ευρώπη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου

  • Θερμή εισβολή στην Ευρώπη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου
    Εικόνα από τον Βοτανικό Κήπο Μονάχου (φωτ. αρχείου: EPA / Lukas Barth-Tuttas)

Η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο Βόρειο Ημισφαίριο, αυτήν την εβδομάδα, θα οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή στην Ευρώπη. Ήδη χθες, Κυριακή (15/12), παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στην κεντρική Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υδράργυρος έφτασε τους 14 βαθμούς Κελσίου στο Μόναχο, 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η απόκλιση των θερμοκρασιών σε ύψος περί τα 1.500μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε υψηλές τιμές ρεκόρ πάνω από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις αναμένονται στα βόρεια και ανατολικά Βαλκάνια, ενώ στην περιοχή μας ο υδράργυρος θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο με τη θερμοκρασία τοπικά να ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα αναμένονται χαμηλές νεφώσεις και ομίχλη που θα κρατήσουν τον υδράργυρο κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε προγνωστικούς χάρτες με την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ενδεικτικές προγνωστικές τιμές μέγιστης θερμοκρασίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τις αντίστοιχες κλιματικές τιμές για την περίοδο που διανύουμε. Σε ορισμένες ημιορεινές και ορεινές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης οι αποκλίσεις από τις κανονικές για την εποχή τιμές θα ξεπεράσουν τους 15 βαθμούς Κελσίου!

  • Πηγή: meteo.gr.