15 Δεκέμβριος 2019, 22:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2019, 22:56

Ο Ερντογάν απειλεί να κλείσει τις βάσεις σε Ιντσιρλίκ και Κιουρετζίκ

  • Ο Ερντογάν λέει ότι αν χρειαστεί, η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη προς τη Λιβύη
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Mark Schiefelbein / POOL)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να κλείσει, «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων, καθώς και της υιοθέτησης της απόφασης για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Γερουσία. «Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιουρετζίκ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV.

«Εάν μας απειλούν με επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η βάση του Κιουρετζίκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων, λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ. Επιπλέον, την Τετάρτη, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου, υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.

Άλλο σημείο έντασης είναι η υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία της απόφασης που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, την οποία αρνείται η Άγκυρα. Μάλιστα, οργισμένη η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο θέτει «σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων».

«Αντιστροφή της Συνθήκης των Σεβρών»
Επίσης, ο Ερντογάν, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη, έκανε δηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της Συνθήκης) των Σεβρών». «Τώρα η συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας έχει υποβληθεί στο κοινοβούλιο μας. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP.