15 Δεκέμβριος 2019, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2019, 21:08

«Μυστική» απέλαση Κινέζων διπλωμάτων από τις ΗΠΑ

  • Με κυρώσεις απειλεί ο Λευκός Οίκος την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν «μυστικά» δύο Κινέζους διπλωμάτες, οι οποίοι προσπάθησαν τον Σεπτέμβριο να εισχωρήσουν σε στρατιωτική βάση της πολιτείας της Βιρτζίνια, αποκαλύπτουν σήμερα οι New York Times. Για τουλάχιστον τον έναν από τους δύο υπάρχουν υποψίες ότι είναι πράκτορας των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για τις πρώτες απελάσεις Κινέζων διπλωματών εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

Το περιστατικό, το οποίο συμπίπτει με μία περίοδο εμπορικού πολέμου, αλλά και γενικότερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συνέβη κοντά στην στρατιωτική βάση των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Δύο διπλωμάτες της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, έφθασαν με αυτοκίνητο στην πύλη της βάσης. Ελλείψει άδειας εισόδου, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, αλλά τους υποδείχθηκε να κάνουν μεταβολή στο εσωτερικό της εγκατάστασης και να αποχωρήσουν. Όμως εκείνοι, συνέχισαν τον δρόμο τους στο εσωτερικό της βάσης χωρίς να γίνου αρχικά αντιληπτοί από τους φρουρούς, μέχρι να τους κλείσουν τον δρόμο στρατιωτικά φορτηγά.

Ο λόγος αυτής της απόπειρας εισόδου δεν έχει διευκρινισθεί, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες ήθελαν να εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας της βάσης. Οι διπλωμάτες επικαλέστηκαν λάθος, εξηγώντας ότι, καθώς δεν γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα, δεν κατάλαβαν τις οδηγίες, πράγμα που δεν έπεισε τις αμερικανικές Αρχές. Η απέλαση, που έγινε τον Σεπτέμβριο, δεν δημοσιοποιήθηκε από καμία από τις δύο χώρες, ενώ το Πεκίνο δεν προχώρησε στην απέλαση Αμερικανών διπλωματών ως αντίμετρο.

Χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχει σχέση με το περιστατικό στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή τον Οκτώβριο για τους Κινέζους διπλωμάτες στις ΗΠΑ ότι οφείλουν να ειδοποιούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από κάθε επίσημη επαφή με μία σειρά Αμερικανών συνομιλητών. Η Κίνα ανακοίνωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου αντίστοιχα μέτρα για τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.