15 Δεκέμβριος 2019, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2019, 16:51

Μητσοτάκης: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

  • Πάσχα: Ευχές Μητσοτάκη σε αστυνομικούς, λιμενικούς, ναυτικούς και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ
    Ο Κ. Μητσοτάκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το Προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Προσθέτει δε ότι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητούνται, είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω», τονίζει ο πρωθυπουργός. 

Σε ερώτηση για το αν φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία απαντά: «Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη "κρίση". Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς» επισημαίνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Βild.