15 Δεκέμβριος 2019, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2019, 13:14

Μαζική εκκένωση κατοίκων στην Ιταλία για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

  • Μαζική εκκένωση κατοίκων στην Ιταλία για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
    Χάρτης με τις περιοχές που εκκενώθηκαν στο Μπρίντιζι (φωτ.: comune.brindisi.it)

Περίπου 54.000 άνθρωποι, δηλαδή περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της πόλης, απομακρύνθηκαν σήμερα από το Μπρίντιζι (νότια Ιταλία) ώστε να επιτραπεί η εξουδετέρωση μιας βρετανικής βόμβας που χρονολογείται πιθανότατα από το 1941, στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση του είδους αυτού που έχει διεξαχθεί στην Ιταλία μετά το τέλος του πολέμου, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η βόμβα, μήκους ενός μέτρου και βάρους άνω των 200 κιλών, ανακαλύφθηκε στις 2 Νοεμβρίου στη διάρκεια εργασιών διαμόρφωσης σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, η βόμβα υπέστη βλάβη από ένα μηχάνημα του εργοταξίου, καθιστώντας ακόμα περισσότερο λεπτή την επιχείρηση για την εξουδετέρωσή της.

Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε ακτίνα άνω του 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα, ενώ σε ακτίνα 500 μέτρων διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου. Στη διάρκεια των εργασιών των πυροτεχνουργών θα διακοπούν επίσης η εναέρια κυκλοφορία καθώς και η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.

Περισσότερα από 1.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης και 250 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή. Σύμφωνα με το πρακτορείο AGI, η εκκένωση άνω του μισού πληθυσμού αυτής της πόλης των περίπου 87.000 κατοίκων άρχισε χθες, Σάββατο, με τη μεταφορά των 217 κρατουμένων της τοπικής φυλακής σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.