14 Δεκέμβριος 2019, 16:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2019, 16:16

Ο Χρήστος Καλιοντζίδης παίρνει την «Πρώτη Ύλη» και ξαναδίνει 9 παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια

  • Ο Χρήστος Καλιοντζίδης παίρνει την «Πρώτη Ύλη» και ξαναδίνει 9 παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια
    (Φωτ.: αρχείο pontos-news.gr)

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει ως στόχο να ξανασυστήσει στο κοινό εννέα παραδοσιακά τραγούδια της ποντιακής μουσικής υλοποίησε και παρουσιάζει ο Χρήστος Καλιοντζίδης, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του με τον Χρήστο Ασλανίδη στο νταούλι.

«Πρώτη Ύλη» ονομάζεται η σειρά των τραγουδιών που θα ανεβαίνουν σταδιακά στο YouTube μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η αρχή έγινε με μια εκδοχή του χορού/σκοπού σέρρα όπως παιζόταν από τον Απόστολο Ξανθόπουλο (Κωφόγλη) με καταγωγή από την Άνω Μάτσουκα, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1922-23 και εγκαταστάθηκε στον Διπόταμο Καβάλας. «Σύμφωνα με μαρτυρίες πρόκειται για έναν από τους καλύτερους λυράρηδες της πατρίδας, αν όχι ο καλύτερος», επισημαίνει ο Χρήστος Καλιοντζίδης.

Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο λυράρης και τραγουδιστής εξηγεί ότι τα κομμάτια που έχουν ήδη ηχογραφηθεί δεν υπάρχουν σε ηχογραφημένες εκτελέσεις, ενώ δύο από αυτά είναι επανεκτελέσεις και θα παρουσιαστούν με διαφορετική υφολογική προσέγγιση στο παίξιμο. «Όλα αποτελούν προϊόν καταγραφών, από μαρτυρίες, κασέτες και αρχεία που έχω συλλέξει όλο αυτό το διάστημα. Είναι κομμάτια που πατούν στη στέρεα βάση της μουσικής παράδοσης του Πόντου, πάνω στην οποία οφείλουμε να χτίσουμε εμείς οι νεότεροι, ούτως ώστε να διατηρήσουμε τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη μουσική του Πόντου ξεχωριστή. Εξού, λοιπόν, και ο τίτλος», επισημαίνει.

Άλλη μια καινοτομία του πρότζεκτ «Πρώτη Ύλη» είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν. Ακόμα και τα CD που θα κυκλοφορήσουν δεν θα πωλούνται. «Ο λόγος που προχωρώ σε αυτή την κίνηση είναι επειδή θεωρώ αυτά τα κομμάτια σημαντικό μέρος της μουσικής μας παράδοσης και παρακαταθήκης, και πρέπει ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτά. Στίχοι, μελωδίες, τραγούδια, ποιήματα και ό,τι άλλο πέρασε από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα, και παραμένει «αγνώστου ταυτότητος» όσον αφορά τον δημιουργό, αποτελούν κομμάτι της δημοτικής-λαϊκής μας παράδοσης και δεν είναι κτήμα κανενός», εξηγεί ο Χρήστος Καλιοντζίδης.

  • Τα τραγούδια της σειράς «Πρώτη Ύλη» θα ανέβουν σταδιακά στο κανάλι του Χρήστου Καλιοντζίδη στο YouTube (Christos Kaliontzidis).
  • Συμμετέχει ο Χρήστος Ασλανίδης. Η ηχογράφηση έγινε στο East Side Recording Studio από τον Γιώργο Μπακάλη.