14 Δεκέμβριος 2019, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2019, 15:03

Δοκιμάστηκε το ρωσικό παγοθραυστικό Arktika, το πιο ισχυρό στον κόσμο

Το ρωσικό πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika, το οποίο παρουσιάζεται ως το πιο ισχυρό πλοίο του είδους του στον κόσμο, και συμβολίζει τις φιλοδοξίες της Μόσχας για την Αρκτική, επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης έπειτα από δοκιμαστικό ταξίδι δύο ημερών.

Προορισμένο να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο, έχει μήκος 173 μέτρα, ύψος 15 μέτρα και βύθισμα 14.000 τόνων.

«Στη διάρκεια των δύο ημερών που πέρασε στη θάλασσα το Arktika δοκίμασε τους αλγόριθμους λειτουργίας και την ικανότητα ελιγμών του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μουστάφα Κάτσκα, διευθυντής της Atomflot, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το στόλο των ρωσικών παγοθραυστικών. Αν και πυρηνοκίνητο, στο πρώτο του ταξίδι χρησιμοποίησε πετρελαιοκινητήρα· σύμφωνα με τους κατασκευαστές, μπορεί να διασχίσει 2,8 μέτρα πάγου.

Η οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής, όπου έχουν συμφέροντα και η Ρωσία και οι ΗΠΑ, έχει οριστεί ως προτεραιότητα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και αυτό γιατί η Ρωσία θέλει να γίνει η πρώτη οικονομική και στρατιωτική δύναμη εκμεταλλευόμενη την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, που αναμένεται να ανοίξουν νέες εμπορικές διαδρομές στον Μεγάλο Βορρά.

Το ρωσικό σχέδιο για ναυσιπλοΐα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέσω της Αρκτικής έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2016, με βασικό στόχο προς το παρόν την απλοποίηση των διαδικασιών παράδοσης υδρογονανθράκων προς τη νοτιοανατολική Ασία. Οι τελικές δοκιμές του Arktika προγραμματίζονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, ώστε να εκτελέσει το πρώτο δρομολόγιο τον Μάιο. Υπό κατασκευή βρίσκονται άλλα δύο παγοθραυστικά, το Oural και το Sibir.