14 Δεκέμβριος 2019, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2019, 11:33

Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ

  • Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Sabri Elmhedwi)

Εξοπλισμό, πυρομαχικά, τεχνική στρατιωτική υποστήριξη, αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση από την Τουρκία λαμβάνει η κυβέρνηση της Τρίπολης, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ την οποία δημοσιοποιεί η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η έκθεση, έκτασης 576 σελίδων, αφορά στην επιτήρηση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα στο κεντρικό της θέμα, οι εμπειρογνώμονες συμπεραίνουν ότι πόλεμος στη Λιβύη χαρακτηρίζεται από την ευρεία δράση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με το ρόλο της Τουρκίας να είναι «κομβικός», αφού κατονομάζουν ευθέως την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο.

Στην έκθεση –που επισημαίνει ότι στρατιωτική βοήθεια λαμβάνει από χώρες-μέλη του ΟΗΕ όχι μόνο η Τρίπολη, αλλά και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ–, στοιχειοθετείται επαρκώς η παραλαβή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (με παραστατικά φορτωτικών από Τουρκία), ενώ σημειώνεται και η παρουσία σε κυβερνητικά εδάφη 18 Τούρκων στρατιωτικών. Μάλιστα τονίζεται ότι η Τουρκία προχώρησε σε νέα αποστολή drone στη θέση αυτών που καταρρίφθηκαν.

Σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος της Άγκυρας στην παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς την κυβέρνηση της Τρίπολης· στην έκθεση αναφέρονται αερομεταφορές με ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη από τουρκικά αεροδρόμια.

Επιπλέον, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στοιχειοθετείται μεταφορά οπλισμού και στρατιωτικών οχημάτων από την Τουρκία προς την Τρίπολη με φορτηγά πλοία, ενώ ένα άλλο περιστατικό παραβίασης του εμπάργκο αφορά τη μεταφορά με κοντέινερ με πιστόλια τουρκικής κατασκευής προς την πόλη Μιζράτα, η οποία ελέγχεται ουσιαστικά από την κυβέρνηση της Τρίπολης.